Over mij / Filosofie

 

Ik ben geboren in IJmuiden, een havenplaats aan de Hollandse Noordzeekust.Water en lucht zijn van jongsaf aan dragende elementen in mijn leven geweest, want ik heb altijd in kustplaatsen gewoond. Na mijn academietijd - De Vrije Academie "Psychopolis" 1970-1977 in Den Haag,heb ik mij daar gevestigd.

 

Mijn werk ontstaat van uit het verlangen een oorspronkelijke harmonie te herstellen. De natuur met haar grote verscheidenheid aan vormen, kleuren en sferen is daarin steeds een bron van inspiratie. De schilderijen hebben dan ook veelal iets landschappelijks. Plekken waar je ooit was, graag bent, of naar toe wilt. Met de horizon als drager van verlangen en spiegel van de geest.

 

Ik geloof in de vitaliserende kracht van kunst; een kollektieve beeldtaal... het sjamanisme en de zentraditie. Eigenlijk ben ik een verhalenverteller maar dan met kleur, vorm en gebaar. Door de jaren heen is het werkproces ook een wijze van mediteren geworden; het werkproces als bijdrage aan een groter geheel. In het bewustzijn van een zekere verantwoordelijkheid daarin is het atelier een ruimte van blije devotie. Ik werk zonder concept en schilderen is als op reis gaan... en loslaten.

 

Op het spierwitte doek zet ik één lijn waarmee ik de spanning van het begin doorbreek en daarna verzamel ik een maximum aan kleur en vorm tot het hele vlak eruitziet als een bonte chaos. Hier en daar zijn op het doek vlakken die uitnodigen tot vereenvoudiging... verdieping en opheldering. In dat zoeken hiernaar ontstaat langzaam maar zeker een dialoog.
Vormen verbinden zich en het doek gaat zichzelf formuleren.

 

Deze dialoog wordt steeds intenser en het werkproces verstilder. En in die stilte vormt zich een energieveld waarin het doek en ik oplossen. Uiteindelijk gaat het schilderij - los van filosofie en traditie - als zelfstandig beeld de wereld in. Als reflektie van deze intentie.

 

De tekeningen zijn gebaseerd op de magie van de tuinwereld. De "grafiek" van bladeren, bloemknoppen, zaden, voorgrond, achtergrond.. . En in de aquarellen wordt het spel van fascinatie: kleur/vorm, uiteindelijk ook zichtbaar in de figuratie .